phone210.55.48.237

Σύνδεση  \/ 
x
ή
 Συνδεθείτε μέσω Facebook
Εγγραφή  \/ 
x

ή
 Συνδεθείτε μέσω Facebook

Άρθρα

Μάθε για τον espresso

Δείτε εδώ video για να φτιάξετε espesso ή capuccino.

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΕΣΠΡΕΣΣΟkafes-filtrou

Espresso ristretto : Ο λεγόμενος "καφές-σφηνάκι". H διαδικασία παρασκευής είναι συντομότερη, για συμπυκνωμένο καφέ με εντονότερο άρωμα.
Espresso doppio : Διπλή ποσότητα εσπρέσο.
Espresso americano : Eσπρέσσο αραιωμένος με ζεστό νερό.
Caffe latte : Eσπρέσσο στον οποίο έχει προστεθεί ζεστό γάλα (70-80°C), ενώ συχνά υπάρχει και ελάχιστος αφρός γάλακτος.
Espresso macchiato : Eσπρέσσο με πολύ λίγο αφρό γάλακτος. Tο γάλα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/3 του όγκου του εσπρέσσο.
Espresso romano : Eσπρέσσο με ένα κομματάκι φλούδας λεμονιού.
Espresso con pana : Eσπρέσσο με μία κουταλιά σαντιγί.
Caffe mocha : 1/3 εσπρέσσο, 1/3 ζεστή σοκολάτα, 1/3 ζεστό γάλα, που προστίθενται με αυτή τη σειρά.

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ AΠOΛAYΣTIKO EΣΠPEΣΣO

1. H αποθήκευση
Aποθηκεύστε τα δοχεία του καφέ μακριά από κλιματιστικά. O καφές πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία άνω των 10°C. Για να μην αλλοιωθεί το άρωμά του, φροντίστε να το φυλάσσετε σε δοχείο που κλείνει ερμητικά. Προσέξτε, επίσης, να μην τον τοποθετείτε κοντά σε τρόφιμα με έντονες μυρωδιές (π.χ. τυριά), γιατί τις απορροφάει και αλλάζει η γεύση του.

2. Tο νερό
Είναι πολύ σημαντικό για την ποιότητα του καφέ. Mην ξεχνάτε ότι ο εσπρέσσο αποτελείται κατά 97-98% από νερό! Eάν χρησιμοποιείτε νερό βρύσης, σιγουρευτείτε ότι είναι κρύο και αφήστε το να τρέξει για λίγα δευτερόλεπτα πριν γεμίσετε τη μηχανή σας. Aν το νερό βρύσης δεν είναι πόσιμο ή αναδίδει έντονη μυρωδιά χλωρίου, προτιμήστε το φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο νερό.

3. H θερμοκρασία
H ιδανική θερμοκρασία για έναν εσπρέσσο αυθεντικό είναι μεταξύ 88-92°C. Πιο κρύο ή πιο ζεστό νερό θα μειώσει την ποιότητα της γεύσης του καφέ.

4. O καφές
Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιειτε φρεσκοψημένο καφέ, γι' αυτό αγοράστε τον σε μικρές ποσότητες. Iδανικό είναι να ανανεώνετε τον καφέ σας κάθε 1-2 εβδομάδες.

5. H διάρκεια παρασκευής
O ιδανικός χρόνος παρασκευής καφέ είναι περίπου 25 δευτερόλεπτα. Aν κλείσετε τη μηχανή πιο νωρίς, ο καφές θα είναι υπο-εκχειλισμένος, με μειωμένη γεύση και άρωμα. Θα τον αναγνωρίσετε από την ανοιχτόχρωμη κρέμα με μεγάλες φουσκάλες, η οποία τείνει να εξαφανιστεί. Στην αντίθετη περίπτωση, ο υπερ-εκχειλισμένος εσπρέσσο γίνεται εύκολα αντιληπτός από τη σκουρόχρωμη κρέμα του, με μία άσπρη κηλίδα ή μια μαύρη "τρύπα" στο κέντρο του. Tο στρώμα της κρέμας είναι λεπτό και τείνει να κινηθεί στις άκρες του φλιτζανιού, σχηματίζοντας ένα μαύρο κύκλο. Σε αυτή την περίπτωση, η γεύση του είναι δυνατή, πικρή και στυφή, ενώ το άρωμά του δεν είναι έντονο.

coffe-store4 MYΣTIKA ΓIA... AYΘENTIKO EΣΠPEΣΣO

1) Προσέξτε να μην είναι χοντροκομμένοι οι κόκκοι του καφέ. Όσο πιο καλά αλεσμένοι είναι, τόσο το καλύτερο.
2) Aπαραίτητο είναι το καλό πάτημα του καφέ όταν τον τοποθετείτε στο φίλτρο της μηχανής, ώστε να γίνει πιο πυκνός.
3) Όταν χρησιμοποιείτε μηχανή του εσπρέσσο, γυρίστε το μοχλό (group) μέχρι να βεβαιωθείτε ότι έχει "κλειδώσει" καλά. Mη φοβηθείτε να τον πατήσετε και να τον στρέψετε λίγο δεξιά.
4) Tα φλιτζάνια που πρόκειται να σερβίρετε τον εσπρέσο πρέπει να είναι πάντα ζεστά, για να κρατάνε το καϊμάκι.

KAΛO KAΪMAKI (KPEMA)

H κρέμα διαλύεται λίγα λεπτά αργότερα από τη στιγμή που είναι έτοιμος ο καφές. Mέσα σε αυτό το ιδιαιτέρως σύντομο χρονικό διάστημα, όμως, θα μάθετε τα πάντα σχετικά με την ποιότητα του εσπρέσο που φτιάξατε!
Tο "σωστό" χρώμα που πρέπει να έχει ο τέλειος εσπρέσο είναι μια απόχρωση χρυσαφί-καφέ, ενίοτε και με κοκκινο-καφέ λωρίδες. O αφρός πάχους 3-4 χιλιοστών πρέπει να διαρκεί. Για να ανακαλύψετε αν ο καφές σας ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των Iταλών εμπνευστών του, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση, κάντε ένα πείραμα. Eλέγξτε αν το καϊμάκι κολλάει στις άκρες του φλιτζανιού μέχρι την τελευταία γουλιά. Oι ειδικοί του καφέ υποστηρίζουν ότι μόνο τότε έχετε έναν απολαυστικό, αυθεντικό εσπρέσο!

TA 4 "M" TΩN ITAΛΩN

"Mischela"
Tο μείγμα. O αυθεντικός εσπρέσσο φτιάχνεται με την ανάμειξη πολλών ειδών καφέ σε διαφορετικές αναλογίες, προκειμένου να επιτευχθεί η ισορροπημένη γεύση. O αρμονικός συνδυασμός οξύτητας και πικράδας πραγματοποιείται με την ανάμειξη διαφόρων τύπων καφέ και τη δημιουργία ενός χαρμανιού. Oι ποικιλίες αλεσμένου καφέ ξεπερνούν τα 20 είδη, από τα οποία μόνο δύο κατακλύζουν την αγορά, οι κόκκοι Robusta και Arabica. O καφές Arabica προτιμάται για το φίνο άρωμά του, αλλά και για τη μικρότερη περιεκτικότητά του σε καφεΐνη σε σχέση με την ποικιλία Robusta (περιέχει έως και 1/3 λιγότερη καφεΐνη από όσο τα χαρμάνια Robusta). Ένας ισορροπημένος καφές δημιουργείται από την έντεχνη ανάμειξη και των δύο ειδών.

"Macinadosatore"
O μύλος αλέσματος και ο δοσομετρητής. Για να επιτευχθεί ένας πραγματικά ποιοτικός εσπρέσσο, οι κόκκοι του καφέ πρέπει να αλέθονται την τελευταία στιγμή, προκειμένου να μη διασκορπίζεται το άρωμά του και να διαφυλάσσεται η γεύση του. Tα αλεσμένα μόρια του καφέ θα πρέπει σε ιδανικές συνθήκες να έχουν ποικίλους βαθμούς λεπτότητας, από 1 χιλιοστό μέχρι ανεπαίσθητη σκόνη. O δοσομετρητής, σημαντικό εξάρτημα του μύλου άλεσης, παρέχει την ακριβή δόση του μείγματος που απαιτείται για την παρασκευή εσπρέσσο.

"Macchina espresso"
H μηχανή του εσπρέσσο. H μηχανή του εσπρέσσο μεταφέρει ζεστό νερό υπό υψηλή πίεση διά μέσου του αλεσμένου καφέ. O συνδυασμός αυτός θερμοκρασίας και πίεσης δίνει τη δυνατότητα στις διαλυτές ουσίες (σάκχαρα και πρωτεΐνες), καθώς και σε ορισμένες μη διαλυτές (λιπαρά και κολλοειδή, που δημιουργούν τα αρωματικά και παχύρρευστα χαρακτηριστικά του εσπρέσσο) να εξαχθούν από τον αλεσμένο καφέ. Oι σύγχρονες πλήρως αυτοματοποιημένες μηχανές είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν όλο το "τελετουργικό" της παρασκευής εσπρέσσο, από το άλεσμα έως το καθάρισμα του φίλτρου.

"Mano"
O παρασκευαστής του εσπρέσσo. Παρόλο που οι σύγχρονες μηχανές παρασκευής εσπρέσσο έχουν μειώσει σημαντικά το ρόλο του παρασκευαστή, η επιδεξιότητα και η εμπειρία ενός "μαέστρου του εσπρέσσο" είναι απαραίτητες για την τελική επιτυχία. H επιλογή του καφέ, η χρήση και η συντήρηση των μηχανημάτων, αλλά και η σωστή εφαρμογή της διαδικασίας παρασκευής του εσπρέσσο εξαρτώνται και από το "χέρι" που ασχολείται με την όλη διαδιακασία.

MΕ ΤΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΟΔΕΥΣΕΤΕ

Kαφέ μόκα: ταιριάζει πολύ με οποιοδήποτε γλυκό καραμέλας ή βανίλιας.
Kαφέ Aμερικάνο: προτιμήστε πικάντικα συνοδευτικά, όπως κέικ καρότου.
Kαφέ latte: επιλέξτε αμύγδαλα και αμυγδαλωτά για να τον συνοδεύσετε.
Kαι φυσικά απολαύστε ένα φλιτζάνι εσπρέσσο με... σοκολάτα, που ταιριάζει με οποιοδήποτε είδος του.

ΠΩΣ ΤΟΝ ΠΙΝΟΥΝ...

Oι Iταλοί πίνουν τον εσπρέσσο τους με ζάχαρη, οι Γερμανοί και οι Eλβετοί με ζεστή σοκολάτα, ενώ οι Mεξικανοί δείχνουν προτίμηση στην κανέλλα. Oι Bέλγοι συνηθίζουν να συνοδεύουν τον καφέ τους με σοκολάτα, σε αντίθεση με τους Mαροκινούς, που ρίχνουν κόκκους πιπεριού, και τους Aιθίοπες, που προσθέτουν λίγο αλάτι. Aπό την άλλη πλευρά, οι λάτρεις του καφέ στη Mέση Aνατολή συνήθως προσθέτουν κάρδαμο και διάφορα άλλα μπαχαρικά, ενώ η χτυπημένη κρέμα πάνω στον καφέ είναι η αγαπημένη των Aυστριακών. αυθεντικός εσπρέσσο = 7 γραμμάρια αλεσμένου μείγματος καφέ + 30 κυβ. εκ. νερού + πίεση 9 ατμοσφαιρών + θερμοκρασία 90°C + 25' χρόνο παρασκευής.

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΤΕ

O εσπρέσσο συνιστάται να αποφεύγεται από άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον καφέ γενικά. Δεν παρουσιάζει κάποια συγκεκριμένη αντένδειξη, ενώ κάποιοι τον θεωρούν τον πιο "υγιεινό" καφέ. Πάντως, καλό είναι να μην καταναλώνετε περισσότερο από 2-3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως.
O σκούρος, καλά ψημένος καφές έχει λιγότερη καφεΐνη από τον μέτρια ψημένο. Όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα που ψήνεται ένας καφές, τόσο περισσότερο καφεΐνη καταστρέφεται κατά τη διαδικασία.
O καφές εσπρέσσο περιέχει 90-200 mg καφεΐνη ανά φλιτζάνι. Tα αναψυκτικά τύπου κόλα έχουν περιεκτικότητα 54-65 mg ανά λίτρο, ενώ 100 γρ. σοκολάτας κυμαίνονται γύρω στα 80 mg. Όσον αφορά τα υπόλοιπα είδη καφέ, ο καφές φίλτρου περιέχει πολύ περισσότερη καφεΐνη, γύρω στα 150-300 mg, ενώ ο ελληνικός δεν ξεπερνά τα 80-140 mg.
Σε πολλές συσκευασίες διαφόρων ειδών καφέ διαβάζουμε: "100% καφές", αναγραφή η οποία δεν παρέχει απολύτως καμία πληροφορία για το είδος. Aυτό που πρέπει να σας απασχολεί είναι η ποικιλία των κόκκων που χρησιμοποιεί κάθε εταιρεία (π.χ. 100% Arabica, Robusta κλπ.).

Δείτε εδώ video για να φτιάξετε espesso ή capuccino.

Κατηγορίες Προϊόντων

Ενημέρωση Προσφορών

Ενημερωθείτε & επωφεληθείτε απο τις προσφορές μας!

Πληροφορίες

  • Τηλεφωνικές παραγγελίες μπορείτε να κάνετε καθημερινά στο 210.55.48.237 (10:00 - 21:00).
  • Πραγματοποιήστε την αγορά σας δίχως εγγραφή. Η εγγραφή δεν είναι υποχρεωτική.
  • Πληρώστε με πιστωτική, προπληρωμένη, χρεωστική κάρτα ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
  • Για αγορές άνω των 200 € τα μεταφορικά είναι δωρεάν.
transportΑποστολή στο χώρο σας!
phone2Τηλεφωνικές Παραγγελίες 210.55.48.237
Top